- 1 pk. mantar
- 1 ad. iri baş kuru soğan
- 1 adet kırmızı biber (isteğe bağlı)
- göz ayarı maydanoz
- 150 gr. kıyma
- tuz, karabiber
- 5 adet yufka
- 2 veya 3 adet yumurta
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1/2 su bardağı yoğurt
- 1-1,5 su bardağı süt
- üzerine çörekotu, susam
YAPILIŞIMantarları yıkayıp, limonlu kaynar suda biraz bekletin. Süzüp doğrayın. Soğanları sotelik doğrayıp, sıvıyağda soteleyin. Kırmızı biberi de ince ince doğrayıp soğana ilave edin. İyice kavrulduktan sonra kıymayı katın. Kıymanın rengi iyice döndükten sonra mantarları ilave edin. Kırmızı toz biberini, karabiber ve tuzunu ilave edip, mantarlar suyunu çekene kadar pişirin. En son maydanozları yıkayıp, doğrayıp ilave edin. Pişen iç harç dinlenirken diğer tarafta;Yumurta, yoğurt, süt ve sıvıyağı iyice karıştırın. Yağlanmış tepsiye yufkanın birini yayıp, hazırlanan sostan yufkanın üzerine 2-3 çorba kaşığı kadar serpin. diğer yufkayı büzüştürerek soslanmış yufkanın üzerine yayın, tekrar sostan sürün. Üçüncü yufkadan sonra harcı eşit şekilde yayın kalan yufkaları da aynı şekilde yayıp, en alttaki yufkanın kenarlarını bohça şeklinde en üstünü kapatın. Kalan sosu iyice yufkanın üzerine sürüp, susam ve çörekotu serpin (Böreği ister pişirmeden, isterseniz piştikten sonra dilimleyin). Orta hararetli (midi fırın için 160 derece) kızarana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
MANTARLI BÖREK
- 1 pk. mantar
- 1 ad. iri baş kuru soğan
- 1 adet kırmızı biber (isteğe bağlı)
- göz ayarı maydanoz
- 150 gr. kıyma
- tuz, karabiber
- 5 adet yufka
- 2 veya 3 adet yumurta
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1/2 su bardağı yoğurt
- 1-1,5 su bardağı süt
- üzerine çörekotu, susam
YAPILIŞIMantarları yıkayıp, limonlu kaynar suda biraz bekletin. Süzüp doğrayın. Soğanları sotelik doğrayıp, sıvıyağda soteleyin. Kırmızı biberi de ince ince doğrayıp soğana ilave edin. İyice kavrulduktan sonra kıymayı katın. Kıymanın rengi iyice döndükten sonra mantarları ilave edin. Kırmızı toz biberini, karabiber ve tuzunu ilave edip, mantarlar suyunu çekene kadar pişirin. En son maydanozları yıkayıp, doğrayıp ilave edin. Pişen iç harç dinlenirken diğer tarafta;Yumurta, yoğurt, süt ve sıvıyağı iyice karıştırın. Yağlanmış tepsiye yufkanın birini yayıp, hazırlanan sostan yufkanın üzerine 2-3 çorba kaşığı kadar serpin. diğer yufkayı büzüştürerek soslanmış yufkanın üzerine yayın, tekrar sostan sürün. Üçüncü yufkadan sonra harcı eşit şekilde yayın kalan yufkaları da aynı şekilde yayıp, en alttaki yufkanın kenarlarını bohça şeklinde en üstünü kapatın. Kalan sosu iyice yufkanın üzerine sürüp, susam ve çörekotu serpin (Böreği ister pişirmeden, isterseniz piştikten sonra dilimleyin). Orta hararetli (midi fırın için 160 derece) kızarana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
Kategori : BÖREKLER | 1 Yorumlar »
ISIRGAN OTLU BÖREK
- 1 demet ısırgan otu
- 2 ad. kuru soğan
- çökelek (100 gr. kadar)
- 5 adet yufka
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ (2-3 yemek kaşığını soğanları kavururken kullanın)
- 2,5 bardak süt
- tuz, karabiber, kırmızı pul biber
YAPILIŞIIsırganlar yıkanıp ince ince kıyılıp, soğanlar küp şeklinde doğranıp, 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ile kavurun. Isırganları ilave edip, ısırganları biraz ölene kadar kavurun. Tuzunu ve baharatlarını ilave edip, altını söndürün. Çökelek peyniri de ilave edip, karıştırıp, iç malzemeyi hazır hale getirin.Diğer tarafta yufkanın birini yağlanmış tepsiye yayıp, süt, sıvıyağın kalanı ve 3 yumurtayı çırpıp, her yufkanın arasın eşit şekilde bolca dökerek yayın. Yufkaları büzerek yayın. 3. yufkadan sonra iç malzemeyi eşit şekilde yufkanın üzerine yayın. Daha sonra kalan iki yufkayı da aynı işlemle tamamlayıp, en alttaki yufkanın kenarlarını üstüne kapatıp, kalan sos karışımını dökün ve kalan bir yumurtayı çırpıp, onu da yayın. Çörekotu ile süsleyerek, 15 dk. kadar sosu çekmesi için dinlendirip, orta hararetli fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
PEYNİRLİ KARNIYARIK BÖREĞİ
PİŞMEDEN ÖNCEKİ HALİ
MALZEMELER
- 4 ad. yufka
- 300 gr. kadar (miktarı yeterince siz ayarlayabilirsiniz) beyaz peynir (genelde marketlerde peynir kırıntısı diye satılıyor, ben onlardan alıyorum.
- 1 su bardağından 1-1,5 parmak eksik sıvıyağ
- 1 su bardağından1-1,5 parmak eksik su
- yumurta sarısı
- susam,çörekotu (üzerine)
- 4-5 ad. çarliston veya sivri biber
- 3-4 ad. ortaboy domates
YAPILIŞI
Su ve sıvıyağı karıştırıp, yufkanın birini serin, üzerine bu karışım ile ıslatın. İkinci yufkayı üzerine serip, yine aynı su ve sıvıyağ karışımından sürün. Yufkayı önce ikiye, sonra dörde, sonra yine her bir parçayı üçe bölün. Her bir parçanın içine peynir koyup, sigara böreği şeklinde ( biraz yassı ve gevşek sarmaya çalışın ki kesince ve üzerinde biber ve domatesin rahatça durması için) sarın. İşlemi böylece tamamladıktan sonra, böreğin üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin. Sonra ortasından (resimde görüldüğü şekilde) kesin. Kesik yere bir adet domates ve bir adet biber parçası koyun. Fırında pişirin. Afiyet olsun.
BUZLUK BÖREĞİ
MALZEMELER:
4 adet yufka
200-300 gr beyaz peynir(biraz kaşar peyniri ekledim)
Maydanoz
1 yumurtanın sarısı
Susam
Çörek otu
1 paket eritilmiş margarin
YAPILIŞI:
Yufka serilir.Üzerine eritilmiş margarin sürülür.Bir kat daha yufka,yağlanmış yufkanın üzerine serilir.Tekrar yağlanır.Yufkalar 12 parçaya bölünür.Baş kısmına peynir konup sarılır.Buzlukta 10-15 dakika bekletilir.Buzluktan çıkan börekler suya atılır.Ellerimizin arasıyla hafifçe sıkılarak yağlanmış tepsiye dizilir.Üzerine yumurta sarısı sürülüp,çörek otu ve susam atılır.Önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.Afiyet olsun.
Mercimekli Börek
Malzemeler (24 adet için)
içi için:
3 su bardağı yeşil mercimek
1 büyük kuru soğan
2 kaşık zeytinyağı
1 domatesin rendesi
1 kaşık salça
tuz ve istenen baharatlar (nane, karabiber, pul biber, kimyon vb.)
.
6 adet yufka
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta (birinin sarısını üstüne sürmek için ayıralım)
1 şişe soda
.
üstü için haşhaş veya susam vb.
.
Yapılışı
Etiketler: börek, maden suyu, mercimek, soda
Çok tavsiye ederim, kahvaltıda, beş çaylarda süper giden bir börek.
Malzemesi:
6 yufka
200 gr tereyağ
250 yağlı koyun peyniri
3 yumurta
2-3 şişe soda
Tereyağını eritin, tepsiyi yağlayıp yufkaları tepsiye serin ve her katta yağ gezdirin. Böylece 3 yufkayı tepsiye büzüştürerek yerleştin. Yağlı koyun peynirini küp küp doğrayıp yufkaya serpin. Sonra kalan yufkalarıda büzüştürerek ve her kattına yağ gezdirerek yerleştirin. Yumurtalrı çırpın ve son yufkanın üzerine dökün. Böreği kare kare kesin. Son olarakda sodaları üzerine gezidirin. Önceden ısıtılmış 180 derece ayarlı fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişirin. Sıcak olarak servis edin.
ilkbahar başladı. Lezzetli, değişik otlarımız artık pazar tezgahlarında bulunuyor. Değişik ot yemeklerini çok severim. Mart ayın yemek etlinliğine bu güzel konuyu seçip ev sahipliğini yapan sevgili Benim Mutfağım 'dan Asya'ya teşekkür ederim. Asyacığım sana Türkiye'den Kanada'ya kucak dolusu sevgiler...
Malzemesi:
6 adet yufka
1 kg kazayağı
1 tutam ebegümeci
2 kuru soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
tuz
Sos:
4 çorba kaşığı su
1 bardak sıvıyağ
1. Otları yıkayıp ince ince doğradıktan sonra tuz serpip 10-15 dakika ölmeleri için bekletilir. Otlar avuç içinde iyice suları çıkana kadar sıkılır. Soğanlar ince doğranıp, sıvıyağ beraber otlara ilave edilir.
Çok lezzetli bir börek. Benim gibi içli köfteyi sevip, fakat yapamayanlara göre bir tarif.
8-10 kişilik
Malzemesi
3 yufka
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı ceviz
250 gr. kıyma
1 soğan
2 yumurta, biraz süt
galeta unu
pulbiber, karabiber, yenibahar, tuz
1 tatlı kaşığı bibersalçası
Kıyma soğanla kavrulur. Bulgur sıcak suda 5 dakika ıslatılıp süzülür. Bir kapta kıyma, bulgur, baharatlar, tuz, ceviz ve salça harmanlanır. Yufkalar 8'e bölünür. Harçlar yufkanın geniş kısmına paylaştırılıp sarılır. Yufkanın uçu sula ıslatılıp yapıştırılır. Süt ve yumurta çırpılır. Börekler önce sütlü yumurtaya sonra galeta ununa batırılıp kızgın yağda kızartılır. ( Benim gibi yakmayın :) ) Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder